Goed doen

Het gaat deze twee weken in Chitwan primair om het overbrengen van de 'boodschap' van zowel Sapana Lodge als van de NGO Sapana Village Social Impact. De opbrengsten van de Lodge, aangevuld met royale donaties van allerlei sponsors maken projecten van de NGO mogelijk op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, 'women empowerment', ondernemerschap en duurzaamheid.

broken image

Om dat te leren oefenen we met fotografie en video en training én feitelijk onderhoud van de website gaan hand in hand. Eigenlijk vind ik dat ze al heel veel kunnen, meer dan wat ik bij andere opdrachten tegenkom. En zoals dat dan werkt: mijn aanwezigheid zorgt voor twee weken aandacht en focus en daardoor komt er veel voor elkaar. Jammer genoeg kom ik er te laat achter dat de problemen met de website in het recente verleden nog lang niet zijn uitgewerkt. Ik ben sowieso geen fan van WorldPress als daar niet een ervaren buro voor is ingeschakeld, op z'n minst voor de technische ondersteuning en software updates. WordPress kan gewoon veel te veel voor een kleine organisatie met een eenvoudige website, waar 'algemene medewerkers' er mee moeten werken. Al die dingen die met WordPress kunnen zitten gewoon veel te veel in de weg: zelfs de basis functies zoek je je soms suf naar.

Daar ga ik de komende dagen met de eigenaar Dhurba het nog over hebben. Ik heb nu de neiging te adviseren om alles weg te gooien en op een simpel pakket over te stappen waar echt iedereen mee overweg kan, niet alleen maar de nerds.

broken image

We oefenen natuurlijk niet alleen met foto's en video's maar maken ook een heuse profielvideo voor de NGO. Daarvoor reizen we "de heuvels in", nouja: ik noem het gewoon bergen: we klimmen over spectaculaire haarspeldbochten naar zo'n 1700 meter. We bezoeken scholen, ondernemers, en spreken partnerorganisaties. Ik laat het filmen vooral over aan de teamleden, en stuur alleen hier en daar bij. Wat ze kennelijk het moeilijkst vinden is om kansen te zien om sfeerbeelden te schieten. Wat op het lijstje staat gaat wel goed (schoolkinderen, docent, schoollunch, trainingen naaien), maar algemene shots om een beeld van de omgeving te schetsen en portretten worden toch te vaak vergeten, wat we goed merken als we de video aan het monteren zijn. Maar goed; al doende leert men.

Morgen (zaterdag) is de vrije dag in Nepal, zondag gaan we weer aan de slag met nog aanvullende video's. En dan hebben we nog twee dagen om allerlei eindjes aan elkaar te knopen.

broken image