Homestay

Weer terug in Kathmandu, de eerste dag in kou en regen. Brrr. Het voordeel is wel dat de smog minder heftig is. Voor mijn project mag ik de stad ook meteen twee dagen ontvluchten: het gaat over homestays, en dat moet ik natuurlijk wel zelf ervaren.

Donderdagochtend vroeg kom ik aan in Kathmandu, heb die middag meteen een introductie en ga op vrijdag aan de slag voor een kort dagje, want in de middag vertrek ik naar Patauni om een homestay te ervaren. Die homestays zijn opgezet vanuit een vrij grote touroperator, die wat wil betekenen in de ontwikkeling van het land. Daarvoor is een aparte organisatie opgezet (Community Homestay) die investeert in vrouwen om een homestay te kunnen runnen: een eenvoudig guesthouse zeg maar voor overnachtingen en maaltijden. Daar bovenop ontwikkelt Community Homestay ook lokale activiteiten, die er op gericht zijn meer van het 'echte leven' in Nepal te zien. Dus je kunt kookcursussen doen bij je gastvrouw, meehelpen aardappels rooien, henna schilderen, maar ook 'gewone' trekkings en tours. Die worden dan verzorgd door kleine operators ter plekke.

broken image

Gelukkig is er een fietstour beschikbaar. Die doe ik dus. Het materiaal is van ongekende klasse: nieuwe Trek Mountain Bikes. Ik fiets met een gids een rondje over grotendeels onverharde (superslechte) wegen; de klimmen zijn ongekend steil. Nou ben ik wat dat betreft natuurlijk niks gewend, en stap dan ook regelmatig af om een stuk te lopen. Ook best pittig trouwens. Van fotograferen komt weinig want als we af en toe pauzeren wil ik vooral op adem komen en van de uitzichten genieten.

Zoals ik het nu ervaar, is het wel helemaal opgezet om ook echt even onderdeel te zijn van het gezin waar je bent, en ook met het idee dat je aan een aantal activiteiten meedoet. Als ik zelf op vakantie zou zijn, zou dit mij te veel als een keurslijf aanvoelen.

Ik wil mijn eigen gang kunnen gaan, bijvoorbeeld rondstruinen met mijn camera, zonder dat er iemand op me zit te wachten. Dat doe ik dan ook de vrijdagavond. Na de fietstoer op zaterdag geef ik me wel over en bezoeken we het aardappelveld van de gastvrouw en zoeken naar planten voor een 'pickle' bij het eten vanavond, een soort achar. Ik help met het bakken van rijstpannekoekjes. Ze heeft enorm uitgepakt voor het maal van vanavond, maar de gewone dhal bat van gisteren smaakte me eerlijk gezegd een stuk beter.

broken image

Zondag is een werkdag in Nepal, morgenochtend keer ik dus weer terug naar Kathmandu en ga weer aan de slag op kantoor.