Een aai over de bol van mijn PUM klanten is hartstikke fijn natuurlijk. Die krijg ik dan vooral omdat ze vinden dat ze in zo'n project van twee weken zoveel leren. Nou, ik kan je vertellen: voor mij geldt dat ook. In die afgelopen negen jaar van PUM projecten is er best veel veranderd: Instagram was nog maar net begonnen, we hadden maar een heel vaag idee over wat een QR code is, software voor online booking voor kleine hotels was er nauwelijks, het mobiel betalen in Afrika begon aan zijn enorme opmars. Elk project leer ik weer bij.
Hoewel mijn PUM klanten zich dat zelf meestal niet realiseren, weten zij op sommige gebieden echt meer dan ik. Makkelijk voorbeeld: zij brengen mij bij hoe dat betalen in Afrika gaat. Ik heb het er al vaker over gehad. Het fascineert me namelijk mateloos: 70% van alle mobiele betalingen wereldwijd vindt plaats in Afrika! (The Kenyan Wall Street) En dat zonder tussenkomst van een bank. Bij ons bestaat dat niet, dus ik moet hier leren en zien hoe het werkt.
*Onderaan de blog voor de geinteresseerden iets meer over dat mobiel betalen.
Op een ander vlak: de social media. Ik weet zo ongeveer hoe je die in kunt zetten, maar als 68-jarige is het natuurlijk niet mijn wereld. Dat is het wel van de mensen waarmee ik werk, zoals deze afgelopen twee weken de 24 jarige Mike Mutunga, die als externe Jacyjoka Apartments helpt bij hun social media, inclusief professionale fotografie. Dus kijk ik graag mee met Mike hoe hij dingen aanpakt. Hoe hij fotografeert vind ik trouwens ook boeiend: hij heeft oog voor styling en voor 'lekkere' platen maken om een merk, wat Jacyjoka natuurlijk is, neer te zetten. In Nederland noemen we dat een reclamefotograaf, denk ik.
Hij vindt mij weer een fantastische fotograaf, ik roep dat hij toch echt de meester is als het gaat om het fotograferen van de accommodatie en het vastleggen van de sfeer die ze willen uitstralen. En ondertussen zijn we de hele week 'mooie dingen aan het maken' en leren we over en weer.
Inmiddels zit het project voor Jacyjoka erop. Natuurlijk kunnen ze een beroep op me doen via Zoom of WhatsApp om nog weer verdere stappen te maken. Het is een leuke club, dus doe het graag.
Morgen ga ik op bezoek bij Watoto Wema in Nairobi, een van de projecten van Net4kids. Ik ga er twee laptops afleveren en fotograferen. Ik kijk uit naar het weerzien.
*) Mobiel betalen in Afrika
Mobiel betalen kan met elke telefoon, er is dus geen smartphone voor nodig, noch een bankrekening. Vooral in dat laatste zit de kracht, want het openen van een bankrekening is voor veel mensen onhaalbaar (*stuur uw laatste salarisstrook mee!). De software voor de mobiele betaaldienst staat op een SIM kaart. Je koopt om te starten zo'n SIM met (bel)tegoed. Daarna kan je geld ontvangen en sturen. Dat kan bij het tankstation, voor je studiegeld, een verzekering, maar ook op een lokale markt in afgelegen gebieden. Wil je tegoed storten of opnemen? Dan kan bij een winkel/stalletje van de provider.