Net4kids

Het primaire doel van deze reis was een project voor PUM in Mombasa. Maar als ik via Nairobi vlieg, ligt het wel erg voor de hand om een bezoek te brengen aan een van de Net4kids projecten daar: Watoto Wema. En zo geschiedde. Ik knoop drie dagen aan mijn PUM reis voor een stopover in Nairobi.

Op de zondag als de kinderen vrij zijn, bezoek ik het centrum met een jongens-en een meisjeshuis met in totaal 18 kinderen, die door een beroerde thuissituatie hier een veiliger plek hebben. De meesten zijn aangemeld bij Watoto door de lokale kinderbescherming. Wat ik leuk vind, is dat ik ook een paar kinderen tegenkom die ik er 6 jaar geleden ook al op de foto heb gezet: zie Mary en Fidal. Samen met Lusweti, de oprichter van Watoto en de Nederlandse Marjolein doe ik twee huisbezoeken.

broken image

Daar waar het enigszins mogelijk is, worden kinderen weer ondergebracht bij familie. Watoto biedt dan ondersteuning waar nodig. Dat kan al om iets simpels gaan als schoolgeld betalen. Ook kan de financiering van een verdere opleiding er bij horen, ondermeer via het Friends for Life programma.

Om de studieondersteuning te illustreren bezoek ik Ellice die na een opleiding via Watoto nu in een bakkerij werkt, James die als automonteur aan de slag is en John die als verpleger in het ziekenhuis van het nabijgelegen Thika werkt. Ook ga ik nog langs bij Fabian, hij zit nog midden in de opleiding business administratie en loopt stage op de patiëntenadministratie van een ziekenhuis. We gaan ook nog kort langs bij een school in de buurt waar Watoto kinderen onderwijs volgen.

broken image

Om zelf inkomsten te genereren ondernemen Lusweti en Marjolein ook van alles, er worden groenten verbouwd, er is een kliniekje waar mensen uit de buurt terecht kunnen en er is ook een 'waterwinkel.' Met een eigen bron en waterzuivering levert het drinkwater via een winkeltje aan de straat. Van halve liters tot aan containers van 20 liter. Natuurlijk hebben de kinderen ook een rol in al deze activiteiten.

Ik had in de bagage twee laptops. Die zet Watoto op allerlei manieren in. Eén van de twee gaat naar Thorny. Al zijn computer science heeft hij uit boeken moeten leren, dit is zijn eerste laptop, en die heeft die nodig zodra hij binnenkort naar de universiteit gaat.

Lusweti en Marjolein zijn van plan om een opleiding/training op te zetten om jongeren die tussen de middelbare school en de universiteit een paar maanden vrij zijn bij te spijkeren in het gebruik van hun laptop. Ik denk graag mee en wil er ook wel een rol in spelen. Het lijkt een beetje op wat ik vorig jaar in Ghana heb gedaan. Het lijkt mij in elk geval reuze leuk om te doen.

broken image