Aktielijst

"I love my job!" Dat roeptoeter ik best vaak. En 't is ook zo. Jee, wat kan ik genieten van zo'n project als nu voor Jacyjoka Apartments in Mombasa. De marketeer, de manager, de eigenaar, de webbouwer, allemaal hongerig naar nieuwe kennis en ze gaan er als een razende mee aan de slag. Ik krijg niet eens de tijd om iets op een actielijst te zetten, iedereen is al aan de gang.

Jacyjoka combineert studios, een-en tweekamerappartementen met hotel services. Daarnaast is eigenaar Janet partner in een tour company. Eén van de dingen die we aanpakken is om die twee bedrijven veel meer van elkaar te laten profiteren. Als een toerist jouw accommodatie boekt, gaat die vast ook dingen ondernemen. Dat kan die dus mooi bij de eigen tour company boeken. We bouwen daarom een kleine campagne gericht op de gasten die in de appartementen (gaan) verblijven. In marketing termen: cross selling. De meerwaarde wordt meteen onderkend en voor ik het weet zijn allerlei mensen ingeschakeld om te fotograferen, te designen, teksten te maken, te schilderen (zie foto, cool hé!?) en alles te doen wat er verder nodig is.

Gaandeweg leer ik de designer hoe belangrijk een 'bleed' is (afloopgebied voor drukwerk om te zorgen dat er niks essentieels van je beeld verloren gaat als het wordt bijgesneden). Met de fotograaf discussieren we over het maken van een goede fotoselectie om het verhaal van je accommodatie/ safari/ toer in beeld te brengen. De marketeer gaat aan de slag met het maken van email templates en signatures om sneller en beter met de gasten te communiceren.

Op de site van PUM staat "you will receive an action plan" nadat een PUM-er is langsgeweest. Mijn vakgebied heeft het grote voordeel dat het niet bij adviezen en een plan hoeft te blijven, maar dat we ook meteen aan het werk kunnen. Op eerdere projecten heb ik gezien dat het soms voor ik weg ben al resultaten oplevert: een reservering via een nieuw verkoopkanaal, nieuwe diensten die worden verkocht.

Als je dit leest kan je denken: maar dat hadden ze dus toch ook zelf kunnen bedenken? Klopt, maar de blik van buiten doet hier zijn werk. Dat geldt hier in Kenia, maar mijn ervaringen in Nederland zijn niet heel veel anders. Wat wel verschilt is de basiskennis die scholing had moeten opleveren. Ook een grafische opleiding leert je kennelijk niet wat een 'afloopgebied' is en zo kan ik nog veel meer voorbeelden geven.

En dan maak ik ook maar weer even een cirkeltje rond: 'mijn' club Net4kids zet zich daar onder meer voor in: allemaal naar school en afronden met een goede beroepsopleiding zodat je voor jezelf en je familie kan zorgen. Zullen we het 'bestaanszekerheid' noemen?