Webbees

Een digitale marketing agency in de maak

6 Maart is onafhankelijkheidsdag in Ghana. Daardoor kan ik makkelijk herleiden dat het precies 16 jaar geleden is, dat ik hier ook rondliep. Toen heb ik meegedaan met de feestelijkheden in de hoofdstad Accra ter gelegenheid van de 50ste viering. Gister was ook een officiële vrije dag, maar we hebben de tijd hard nodig dus we zijn meteen aan de slag gegaan met een groep alumni van To Be.

Veel van de kinderen die tijdens hun lagere schooltijd bij de biblotheek of de computerklas kwamen, houden ook daarna contact. Een paar ervan hebben naast hun studie of werk onder leiding van To Be een opleiding gedaan tot gecertificeerd Google Adwords expert. Als aanvulling daarop ben ik hier om ze te trainen in het ontwikkelen van websites. Het idee daarachter is, dat het waarschijnlijk makkelijker is om bij een klant binnen te komen als webbouwer dan als Google Ads expert. De hoop is dat een aantal van de alumni elkaar vinden om een digital agency te starten (met ondersteuning van To Be), maar individueel aan de slag is natuurlijk ook prima.

Samen met collega Emile van de Klok (we werkten ooit samen bij Net4kids) trainen we deze hele week een breed scala van onderwerpen: het leren maken van een degelijke briefing, het kernachtig onder woorden brengen waar bedrijf voor staat (in woord en beeld), maar ook onderwerpen als interface en grafisch design en natuurlijk een aantal technische aspecten. Aan het eind van de week moet dit een werkende website opleveren. We starten gelukkig niet bij nul. Ze hebben allemaal een gerelateerde (en pittige) opleiding achter de rug, en voelen zich op hun gemak in een digitale wereld, sommigen vanuit een exacte achtergrond, anderen weer vanuit creativiteit. Maar het is natuurlijk wel een pressure cooker om dit allemaal in één week te proppen.

broken image

De alumni zijn enorm gemotiveerd, anders namen ze hier niet een hele week voor vrij. Ik verwacht eigenlijk ook dat ze, misschien met wat support van ons, zelf grote stappen gaan maken door zelf tutorials te gaan volgen over de onderwerpen die ze willen uitdiepen. In Zambia heb ik dat de afgelopen jaren vaker zien gebeuren: workshop-deelnemer die mij inmiddels wel voorbij zijn met hun kennis en vaardigheden.

Ik voel me als een vis in het water als het er om gaat bijbehorende fotografie te maken. Omwille van de tijd maak ik een deel van de foto's zelf, maar we hebben ook een fotoworkshop gedaan, met soms heel fijne resultaten.

broken image

Er moet natuurlijk wel wat te klagen zijn, en dat doen we gezamenlijk over het weer. De temperaturen zijn hoog, maar niet heel extreem: 30-32 graden. Maar de luchtvochtigheid tikt regelmatig de 90 procent aan. Het feit dat niet alleen ik het warm heb, maar dat iedereen om me heen zucht en puft, is een hele troost.